Canon van het onderwijs feestelijk gepresenteerd

Op 14 november werd de Canon van het Onderwijs uitgebracht, een prachtig boek waarin de Nederlandse onderwijsgeschiedenis in dertig vensters wordt belicht. De gasten van de Onderwijsraad waren voor de feestelijke bijeenkomst te gast bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Teams van wethouders onderwijs, onderwijsjournalisten, leraren van het jaar en studenten streden in een interactieve quiz tegen elkaar en het publiek. Canonexperts Piet de Rooij (emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis), Geert ten Dam (voorzitter Onderwijsraad) en Tijs van Ruiten (directeur Nationaal Onderwijsmuseum) lichtten de vragen én antwoorden van de quiz met alle plezier toe. In de spannende onderwijscanonquiz versloeg het team van onderwijsjournalisten bestaande uit Anja Vink, Robin Gerrits en Emmanuel Naaijkens  de leraren van het jaar, de studenten van de HAN en de wethouders onderwijs van Den Haag, Rotterdam en Arnhem.

Publiekswinnaar Hubert Slings werd niet alleen de publiekswinnaar, maar had van alle deelnemers de meeste vragen goed. Met een geschiedenis als secretaris van de Commissie Van Oostrom, die de historische canon van Nederland ontwikkelde, en een proefschrift over Middelnederlandse literatuur in het voortgezet onderwijs was hij dan ook niette verslaan. Het winnende team en de publiekswinnaar werden door dagvoorzitter Mieke van der Weij hartelijk gefeliciteerd en kregen een kijkje achter de schermen bij het Nationaal Onderwijsmuseum cadeau.

Na de quiz werden het boek en de onderwijserfgoed-website gelanceerd. Sijbolt Noorda, voorzitter van de onderwijscanoncommissie, overhandigde het boek aan Fons van Wieringen (oud-voorzitter Onderwijsraad), Jo Ritzen (oud-minister van onderwijs) en Lara Nelissen (student academische pabo).

De Canon van het Onderwijs is een cadeau van de Onderwijsraad aan het onderwijs ter gelegenheid van het afscheid van Fons van Wieringen als voorzitter van de Onderwijsraad (januari 2011). Op verzoek van de Onderwijsraad heeft een commissie onder leiding van Sijbolt Noorda de onderwijscanon samengesteld. De Canon van het Onderwijs ligt vanaf 15 november in de winkels en is verkrijgbaar via www.uitgeverijboom.nl. Meer lezen? Bezoek dan de site www.onderwijserfgoed.nl waar de Canon van het onderwijs ook digitaal ontsloten is.

Zie ook de video's over rekenen, over praktijkonderwijs en over het jonge kind, en verder het persbericht.

Beelden van de quiz en van de presentatie