Nieuws

 • Rondetafelgesprekken vrijheid van onderwijs

  De Onderwijsraad organiseert in het najaar vier rondetafelgesprekken met ouders over vrijheid van onderwijs. Ouders kunnen in deze gesprekken een bijdrage leveren aan de voorbereiding van het advies van de Onderwijsraad over dit onderwerp. De raad nodigt ouders uit hun belangstelling hiervoor kenbaar te maken.

  Verder lezen ›

 • Brief aan de Vaste Kamercommissie in verlengde van eerdere adviezen

  Op 25 juni aanstaande voert de Vaste Kamercommissie OCW algemeen overleg over de eindtoets primair onderwijs en de overgang van het primair en het voortgezet onderwijs. Met het oog op dit overleg brengt de Onderwijsraad door middel van een brief aan de Vaste Kamercommissie beknopt zijn standpunten over dit thema onder de aandacht van de Kamer.

  Verder lezen ›

 • Lunchseminar over het recht op onderwijs door de ogen van kinderen

  Hoe kijken kinderen zelf naar kinderrechten? Kunnen we schendingen van kinderrechten door hun ogen beter begrijpen? Marieke Hopman (Universiteit Maastricht) deed er onderzoek naar en vertelt hierover op dinsdag 25 juni tijdens een lunchseminar bij de Onderwijsraad.

  Verder lezen ›

 • Mirjam van Leeuwen secretaris-directeur Onderwijsraad

  Met ingang van 1 september 2019 wordt Mirjam van Leeuwen secretaris-directeur van de Onderwijsraad.

  Verder lezen ›

 • Fotowedstrijd ‘Onze school’: wie heeft gewonnen?

  Najaar 2018 daagde de Onderwijsraad leerlingen en mbo-studenten uit om een foto te maken van het leukste moment tijdens een dag op school. Dat deed hij voor de fotowedstrijd ‘Onze school’ ter ere van zijn 100ste verjaardag. De drie winnaars krijgen een masterclass fotografie van een pasafgestudeerde van een fotografieopleiding aan een hogeschool voor de kunsten.

  Verder lezen ›

 • Lunchseminar over leeromgevingen op de grens van school en de beroepspraktijk

  Hoe verbind  je onderwijs en beroepspraktijk goed met elkaar? Erica Bouw, onderzoeker bij het lectoraat Beroepsonderwijs aan de Hogeschool Utrecht, vertelt hier meer over op dinsdag 4 juni tijdens een lunchseminar bij de Onderwijsraad.

  Verder lezen ›

 • Lunchseminar over sociale netwerkprocessen in klassen en schoolprestaties van leerlingen

  Op dinsdag 26 maart zal dr. Mariola Gremmen tijdens een lunchseminar bij de Onderwijsraad een toelichting geven op haar promotieonderzoek naar de invloed van leeftijdsgenoten en het sociale netwerk van leerlingen op hun schoolprestaties. 

  Verder lezen ›

 • Feestelijke opening tentoonstelling ‘Wijze raad’

  Feestelijke opening tentoonstelling ‘Wijze raad’

  Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van het honderdjarige bestaan van de Onderwijsraad, opende Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad, afgelopen vrijdag de tentoonstelling ‘Wijze raad’ in het Nationaal Onderwijsmuseum. De tentoonstelling toont de betekenis van de raad binnen het onderwijsbestel aan de hand van inhoudelijke thema’s. Ook zijn de genomineerde foto’s van de fotowedstrijd ‘onze school’ te zien.

  Verder lezen ›

 • Onderwijsraad in nieuwe samenstelling van start

  In januari is de Onderwijsraad in nieuwe samenstelling van start gegaan met zijn werkzaamheden. De raad telt tien leden - allen op persoonlijke titel benoemd door de Kroon - en staat onder voorzitterschap van Edith Hooge. De raad is benoemd voor een periode van vier jaar.

  Verder lezen ›

 • Paul Kirschner winnaar Fons van Wieringen Onderwijsblogprijs

  De Onderwijsraad heeft donderdagmiddag 24 januari de Fons van Wieringen Onderwijsblogprijs uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in Utrecht. De prijs is gewonnen door Paul Kirschner (hoogleraar) met zijn blog: Iedereen haat directe instructie (maar het werkt!). Ook is dit jaar voor het eerst een aanmoedigingsprijs uitgereikt. Deze is gewonnen door Martin Ringenaldus (leraar Duits) met zijn blog: Hoe valide is het eindexamen Duits? Met de prijzen wil de Onderwijsraad de kwaliteit van het publieke debat over onderwijs via sociale media bevorderen.

  Verder lezen ›