Nieuws

 • Fotowedstrijd ‘Onze school’: wie heeft gewonnen?

  Najaar 2018 daagde de Onderwijsraad leerlingen en mbo-studenten uit om een foto te maken van het leukste moment tijdens een dag op school. Dat deed hij voor de fotowedstrijd ‘Onze school’ ter ere van zijn 100ste verjaardag. De drie winnaars krijgen een masterclass fotografie van een pasafgestudeerde van een fotografieopleiding aan een hogeschool voor de kunsten.

  Verder lezen ›

 • Lunchseminar over leeromgevingen op de grens van school en de beroepspraktijk

  Hoe verbind  je onderwijs en beroepspraktijk goed met elkaar? Erica Bouw, onderzoeker bij het lectoraat Beroepsonderwijs aan de Hogeschool Utrecht, vertelt hier meer over op dinsdag 4 juni tijdens een lunchseminar bij de Onderwijsraad.

  Verder lezen ›

 • Lunchseminar over sociale netwerkprocessen in klassen en schoolprestaties van leerlingen

  Op dinsdag 26 maart zal dr. Mariola Gremmen tijdens een lunchseminar bij de Onderwijsraad een toelichting geven op haar promotieonderzoek naar de invloed van leeftijdsgenoten en het sociale netwerk van leerlingen op hun schoolprestaties. 

  Verder lezen ›

 • Feestelijke opening tentoonstelling ‘Wijze raad’

  Feestelijke opening tentoonstelling ‘Wijze raad’

  Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van het honderdjarige bestaan van de Onderwijsraad, opende Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad, afgelopen vrijdag de tentoonstelling ‘Wijze raad’ in het Nationaal Onderwijsmuseum. De tentoonstelling toont de betekenis van de raad binnen het onderwijsbestel aan de hand van inhoudelijke thema’s. Ook zijn de genomineerde foto’s van de fotowedstrijd ‘onze school’ te zien.

  Verder lezen ›

 • Onderwijsraad in nieuwe samenstelling van start

  In januari is de Onderwijsraad in nieuwe samenstelling van start gegaan met zijn werkzaamheden. De raad telt tien leden - allen op persoonlijke titel benoemd door de Kroon - en staat onder voorzitterschap van Edith Hooge. De raad is benoemd voor een periode van vier jaar.

  Verder lezen ›

 • Paul Kirschner winnaar Fons van Wieringen Onderwijsblogprijs

  De Onderwijsraad heeft donderdagmiddag 24 januari de Fons van Wieringen Onderwijsblogprijs uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in Utrecht. De prijs is gewonnen door Paul Kirschner (hoogleraar) met zijn blog: Iedereen haat directe instructie (maar het werkt!). Ook is dit jaar voor het eerst een aanmoedigingsprijs uitgereikt. Deze is gewonnen door Martin Ringenaldus (leraar Duits) met zijn blog: Hoe valide is het eindexamen Duits? Met de prijzen wil de Onderwijsraad de kwaliteit van het publieke debat over onderwijs via sociale media bevorderen.

  Verder lezen ›

 • Lunchseminar over onderwijsongelijkheid

  Socioloog Hester Hinloopen is recent afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met een onderzoek naar onderwijsongelijkheid. Op dinsdag 29 januari organiseert de Onderwijsraad een lunchseminar waar zij haar masterscriptie zal presenteren.

  Verder lezen ›

 • Genomineerden Fons van Wieringenprijs 2019 bekend

  De genomineerden voor de Fons van Wieringenprijs (voorheen Onderwijsblogprijs) 2019 zijn bekend. Op donderdag 24 januari zal de Onderwijsraad de prijs uitreiken. Met de prijs wil de Onderwijsraad de kwaliteit van het publieke debat over onderwijs via sociale media bevorderen.

  Verder lezen ›

 • Welke trends hebben de meeste impact op het onderwijs?

  In de Stand van educatief Nederland bekijkt de raad hoe het onderwijs in Nederland ervoor staat. Is het huidige onderwijsstelsel in het licht van maatschappelijke ontwikkelingen houdbaar?

  Verder lezen ›

 • Samenstelling Onderwijsraad 2019-2022

  De ministerraad heeft 16 november ingestemd met de voordracht voor de samenstelling van Onderwijsraad voor de periode 2019-2022. De raad zal tien leden tellen. De Onderwijsraad is het hoogste adviesorgaan van regering en parlement op het terrein van onderwijs. De raad staat vanaf 1 januari 2019 onder voorzitterschap van prof. dr. E.H. (Edith) Hooge.

  Verder lezen ›