Nieuws

 • Onderwijsraad zoekt tafelgenoten voor schoolleidersdiner 10 mei

  Schoolleiders zijn van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs. Er wordt ook steeds meer verwacht van de schoolleider. Tegelijkertijd zijn opleiding en professionalisering in ontwikkeling. Bovendien bestaan verschillende ideeën over wat schoolleiders precies zouden moeten kennen en kunnen. Een reden hiervoor is dat schoolleiders niet noodzakelijkerwijs hetzelfde werk doen. Het maakt uit of de schoolleider een locatieleider is in een groot bestuur of als een éénpitter de kar moet trekken; het maakt uit of het gaat om een schoolleider in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs.

  Verder lezen ›

 • Belang van Vakmanschap voortdurend in beweging

  Leven lang leren en de financiering daarvan staan opnieuw in de belangstelling. Zo verscheen op 29 maart 2017 het SER-advies Leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan en op 4 april 2017 het advies van de Commissie Vraagfinanciering mbo (Doorleren werkt. Samen investeren in nieuwe zekerheid). In beide adviezen wordt het belang van permanente scholing benadrukt en gepleit voor een integrale aanpak en een individuele leerrekening (ontwikkelrekening).

   

  Verder lezen ›

 • Terugblik op onderwijsdialoog ‘Gemeenten en Onderwijs’

  Woensdag 22 maart ging de Onderwijsraad met ruim 80 deelnemers, hoofdzakelijk werkzaam bij gemeenten en scholen, in gesprek over de veranderende rol van gemeenten op onderwijsterrein. Dit ter voorbereiding op het advies hierover dat later dit jaar uitkomt.

  Verder lezen ›

 • Lunchseminar Scenarioplanning

  Op donderdag 13 april organiseert de Onderwijsraad weer een lunchseminar. Rebecca Moody van de Erasmus Universiteit zal een seminar geven over scenarioplanning.

  Verder lezen ›

 • Lunchseminar door Bastian Ravesteijn: Kan latere selectieleeftijd gezondheidsverschillen tussen arm en rijk verminderen?

  Afgelopen week was Bastian Ravesteijn (gezondheidseconoom verbonden aan de Harvard Medical School) te gast bij de Onderwijsraad. Tijdens een lunchseminar sprak hij over de schoolkeuzeleeftijd, de leeftijd waarop kinderen van verschillende niveaus niet langer bij elkaar in de klas zitten. Dit is in Nederland twaalf jaar, maar in veel andere landen worden kinderen tot latere leeftijd bij elkaar gehouden. Bastian onderzocht of het aanpassen van de schoolkeuzeleeftijd invloed heeft op de gezondheid en dus de levensverwachting van mensen.

  Verder lezen ›

 • Onderwijsdialoog ‘ Doordacht digitaal, onderwijs in het digitale tijdperk”

  De Onderwijsraad en TIER-UM het Top Instituut voor evidence based onderwijs van de Universiteit Maastricht, nodigen u van harte uit voor de onderwijsdialoog ‘Doordacht Digitaal’. De onderwijsdialoog vindt plaats op dinsdagmiddag 18 april vanaf 13.30 uur in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

  Verder lezen ›

 • Masterclass vernieuwingen en het reformatorisch onderwijs

  Op vrijdag 7 april organiseert de Onderwijsraad in het kader van het Huis van het Onderwijs de masterclass ‘Een geschiedenis: vernieuwingen en het reformatorisch onderwijs’.

  Verder lezen ›

 • Patrick Cramers nieuwe secretaris-directeur Onderwijsraad

  Patrick Cramers wordt de nieuwe secretaris-directeur van de Onderwijsraad. Hij volgt op 15 mei 2017 Adrie van der Rest op, die begin dit jaar met pensioen ging.

  Verder lezen ›

 • Voorschool voor kinderen vanaf 2,5 jaar

  Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat 80% van de peuters met een risico op een achterstand naar een voorschool gaat. Ook peuters zonder een risico op een achterstand gaan steeds vaker naar een voorschool. De Onderwijsraad is verheugd over deze cijfers. De raad vindt het belangrijk dat er een vrijwillig, kwalitatief hoogwaardig aanbod voor alle kinderen vanaf 2,5 jaar is, waarin spelen, vorming, voorkomen leerachterstanden en opvang bijeen zijn gebracht.

  Verder lezen ›

 • Herkenbaar vmbo met sterk vakmanschap

  De positie en inrichting van het vmbo staan opnieuw in de belangstelling. In de Kamerbrief van de Minister en Staatssecretaris van 20 februari 2017 worden maatregelen geschetst voor de toekomst van het vmbo. In het advies ‘Herkenbaar vmbo met sterk vakmanschap’ (gepubliceerd juni 2015) pleit de Onderwijsraad voor het versterken van het vmbo door de leerwegen te clusteren en vakmanschap te profileren. 

  Verder lezen ›