Nieuws

 • Lunchseminar door Bastian Ravesteijn: Kan latere selectieleeftijd gezondheidsverschillen tussen arm en rijk verminderen?

  Afgelopen week was Bastian Ravesteijn (gezondheidseconoom verbonden aan de Harvard Medical School) te gast bij de Onderwijsraad. Tijdens een lunchseminar sprak hij over de schoolkeuzeleeftijd, de leeftijd waarop kinderen van verschillende niveaus niet langer bij elkaar in de klas zitten. Dit is in Nederland twaalf jaar, maar in veel andere landen worden kinderen tot latere leeftijd bij elkaar gehouden. Bastian onderzocht of het aanpassen van de schoolkeuzeleeftijd invloed heeft op de gezondheid en dus de levensverwachting van mensen.

  Verder lezen ›

 • Onderwijsdialoog ‘ Doordacht digitaal, onderwijs in het digitale tijdperk”

  De Onderwijsraad en TIER-UM het Top Instituut voor evidence based onderwijs van de Universiteit Maastricht, nodigen u van harte uit voor de onderwijsdialoog ‘Doordacht Digitaal’. De onderwijsdialoog vindt plaats op dinsdagmiddag 18 april vanaf 13.30 uur in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

  Verder lezen ›

 • Masterclass vernieuwingen en het reformatorisch onderwijs

  Op vrijdag 7 april organiseert de Onderwijsraad in het kader van het Huis van het Onderwijs de masterclass ‘Een geschiedenis: vernieuwingen en het reformatorisch onderwijs’.

  Verder lezen ›

 • Patrick Cramers nieuwe secretaris-directeur Onderwijsraad

  Patrick Cramers wordt de nieuwe secretaris-directeur van de Onderwijsraad. Hij volgt op 15 mei 2017 Adrie van der Rest op, die begin dit jaar met pensioen ging.

  Verder lezen ›

 • Voorschool voor kinderen vanaf 2,5 jaar

  Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat 80% van de peuters met een risico op een achterstand naar een voorschool gaat. Ook peuters zonder een risico op een achterstand gaan steeds vaker naar een voorschool. De Onderwijsraad is verheugd over deze cijfers. De raad vindt het belangrijk dat er een vrijwillig, kwalitatief hoogwaardig aanbod voor alle kinderen vanaf 2,5 jaar is, waarin spelen, vorming, voorkomen leerachterstanden en opvang bijeen zijn gebracht.

  Verder lezen ›

 • Herkenbaar vmbo met sterk vakmanschap

  De positie en inrichting van het vmbo staan opnieuw in de belangstelling. In de Kamerbrief van de Minister en Staatssecretaris van 20 februari 2017 worden maatregelen geschetst voor de toekomst van het vmbo. In het advies ‘Herkenbaar vmbo met sterk vakmanschap’ (gepubliceerd juni 2015) pleit de Onderwijsraad voor het versterken van het vmbo door de leerwegen te clusteren en vakmanschap te profileren. 

  Verder lezen ›

 • Onderwijsdialoog: gemeenten en onderwijs

  De Onderwijsraad, OSG Sevenwolden en het Bornego College nodigen u uit voor een Onderwijsdialoog over gemeenten en onderwijs. De onderwijsdialoog vindt plaats op woensdag 22 maart 2017 te Heerenveen (OSG Sevenwolden, locatie Fedde Schurerplein, Schans 100).

   

  Verder lezen ›

 • Masterclass ‘Excellentiebeleid met resultaat’

  Op de masterclass ‘Excellentiebeleid met resultaat’ die de Onderwijsraad vanmiddag in het kader van Het huis van het Onderwijs organiseerde, was een diverse groep afgekomen: docenten, schoolleiders, onderzoekers. Allen benieuwd naar wat Ferry Haan (geassocieerd lid van de Onderwijsraad, docent economie en promovendus aan de Universiteit van Amsterdam) ons kon vertellen over de effecten van excellentiebeleid. Wat werkt wel en wat werkt niet?

  Verder lezen ›

 • Koninklijke onderscheiding voor Adrie van der Rest

  Vanmiddag werd Adrie van der Rest, voormalig secretaris-directeur van de Onderwijsraad, tijdens de afscheidsreceptie voor zijn pensioen verrast met een koninklijke onderscheiding.

  Verder lezen ›

 • Janneke de Ruiter winnaar Onderwijsblogprijs

  Janneke de Ruiter, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, is de winnaar van de Onderwijsblogprijs. Dat is vanmiddag bekend gemaakt tijdens de NOT in Utrecht. Zij won deze prijs met haar blog "Waarom  scholen nee zeggen tegen 'moeilijke' leerlingen".

  Verder lezen ›