Nieuws

 • Voorschool voor kinderen vanaf 2,5 jaar

  Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat 80% van de peuters met een risico op een achterstand naar een voorschool gaat. Ook peuters zonder een risico op een achterstand gaan steeds vaker naar een voorschool. De Onderwijsraad is verheugd over deze cijfers. De raad vindt het belangrijk dat er een vrijwillig, kwalitatief hoogwaardig aanbod voor alle kinderen vanaf 2,5 jaar is, waarin spelen, vorming, voorkomen leerachterstanden en opvang bijeen zijn gebracht.

  Verder lezen ›

 • Herkenbaar vmbo met sterk vakmanschap

  De positie en inrichting van het vmbo staan opnieuw in de belangstelling. In de Kamerbrief van de Minister en Staatssecretaris van 20 februari 2017 worden maatregelen geschetst voor de toekomst van het vmbo. In het advies ‘Herkenbaar vmbo met sterk vakmanschap’ (gepubliceerd juni 2015) pleit de Onderwijsraad voor het versterken van het vmbo door de leerwegen te clusteren en vakmanschap te profileren. 

  Verder lezen ›

 • Onderwijsdialoog: gemeenten en onderwijs

  De Onderwijsraad, OSG Sevenwolden en het Bornego College nodigen u uit voor een Onderwijsdialoog over gemeenten en onderwijs. De onderwijsdialoog vindt plaats op woensdag 22 maart 2017 te Heerenveen (OSG Sevenwolden, locatie Fedde Schurerplein, Schans 100).

   

  Verder lezen ›

 • Masterclass ‘Excellentiebeleid met resultaat’

  Op de masterclass ‘Excellentiebeleid met resultaat’ die de Onderwijsraad vanmiddag in het kader van Het huis van het Onderwijs organiseerde, was een diverse groep afgekomen: docenten, schoolleiders, onderzoekers. Allen benieuwd naar wat Ferry Haan (geassocieerd lid van de Onderwijsraad, docent economie en promovendus aan de Universiteit van Amsterdam) ons kon vertellen over de effecten van excellentiebeleid. Wat werkt wel en wat werkt niet?

  Verder lezen ›

 • Koninklijke onderscheiding voor Adrie van der Rest

  Vanmiddag werd Adrie van der Rest, voormalig secretaris-directeur van de Onderwijsraad, tijdens de afscheidsreceptie voor zijn pensioen verrast met een koninklijke onderscheiding.

  Verder lezen ›

 • Janneke de Ruiter winnaar Onderwijsblogprijs

  Janneke de Ruiter, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, is de winnaar van de Onderwijsblogprijs. Dat is vanmiddag bekend gemaakt tijdens de NOT in Utrecht. Zij won deze prijs met haar blog "Waarom  scholen nee zeggen tegen 'moeilijke' leerlingen".

  Verder lezen ›

 • Overleg over wetsvoorstel samenwerkingsschool in de Tweede Kamer

  Dinsdag 20 december debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel samenwerkingsscholen. In april 2015 adviseerde de Onderwijsraad de staatssecretaris om het wetsvoorstel te heroverwegen en op een aantal onderdelen aan te passen.

  Verder lezen ›

 • Overleg over internationalisering in de Tweede Kamer

  Woensdag 14 december vindt in de Tweede Kamer een overleg plaats over internationalisering in het onderwijs. De Onderwijsraad heeft eerder dit jaar op verzoek van de staatssecretaris van Onderwijs het advies Internationaliseren met ambitie uitgebracht. De Tweede Kamer bespreekt dit advies tijdens het overleg.

  Verder lezen ›

 • Tafeldiscussie

  Terugblik debat "Leraren maken de toekomst"

  Donderdag 1 december organiseerde de Onderwijsraad in co-productie met de Balie het onderwijsdebat “Leraren maken de toekomst”. Centrale vragen in het debat: “Wat kan je als onderwijsprofessional doen om samenwerking in het team te stimuleren, of op te zetten?”, en “Hoe kan je kwaliteit zichtbaar maken en verantwoorden”? Over die vragen gingen de deelnemers met elkaar in gesprek.

  Verder lezen ›

 • Overleg over voor- en vroegschoolse educatie in de Tweede Kamer

  Woensdag 30 november vindt in de Tweede Kamer een overleg plaats over voor- en vroegschoolse educatie. De Onderwijsraad heeft door de jaren heen diverse malen geadviseerd over het jonge kind en ervoor gepleit om een breed en toegankelijk stelsel te creëren.

  Verder lezen ›