Lunchseminar leerachterstanden in het primair onderwijs

Op dinsdag 9 oktober organiseert de Onderwijsraad een lunchseminar. Jonneke Bolhaar van het Centraal Planbureau houdt een inleiding over leerachterstanden in het primair onderwijs. Afgelopen zomer verschenen 2 publicaties bij het Centraal Planbureau over dit onderwerp.


In veel landen wordt in het primair onderwijs extra aandacht besteed aan leerachterstanden. Dat is niet vreemd, want leerachterstanden voorkomen en inlopen is een zeer effectieve inzet van onderwijsmiddelen. Kinderen leren niet alleen tijdens het inlopen van de leerachterstand, maar kunnen daarna ook op hoger niveau verder in de reguliere lessen. Welke interventies zijn het meest effectief om in te zetten bij kinderen met (risico op) een leerachterstand, rekening houdend met de achtergrond van het kind? Daarover verschenen deze zomer bij het Centraal Planbureau twee publicaties.

De publicaties bouwen voort op het boek Kansrijk onderwijsbeleid (2016). Kansrijk onderwijsbeleid is een zeer uitgebreide internationale literatuurstudie van de meest toonaangevende wetenschappelijke experimenten naar onderwijsinterventies. Deze kennis is uitgebreid met nieuwe experimenten die na het verschijnen van Kansrijk onderwijsbeleid zijn gepubliceerd. Bovendien gaan de recente publicaties dieper in op verschillen in effectiviteit naar achtergrond van het kind, zoals opleidingsniveau van de ouders, inkomensniveau van de ouders en migratieachtergrond.

Praktische info

Datum: dinsdag 9 oktober

Tijd:      12.30-13.30

Locatie: Prins Willem Alexanderhof 20 in Den Haag (in het gebouw van het Nationaal Archief, naast Den Haag Centraal Station)

Aanmelden

Deelname aan het lunchseminar is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden. Dit kan door een e-mail te sturen naar bijeenkomsten@onderwijsraad.nl. Vermeld in uw mail alstublieft uw naam, functie, organisatie en contactgegevens.

Aanmelden kan tot en met 8 oktober. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

‹ VorigeVolgende ›