Lunchseminar over onderwijsongelijkheid

Socioloog Hester Hinloopen is recent afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met een onderzoek naar onderwijsongelijkheid. Op dinsdag 29 januari organiseert de Onderwijsraad een lunchseminar waar zij haar masterscriptie zal presenteren.


Education segregation, growing social inequality, and a polarized society. Education might not be a ‘great equalizer’, as social class, up to this day, still affects education enrolment: children of higher socioeconomic backgrounds more often enroll in academic tracks, and children from less advantaged backgrounds in vocational tracks (Gamoran & Mare 1989; Lucas 2000).         

Deze stelling over het zorgwekkende thema onderwijsongelijkheid vormde het vertrekpunt van het onderzoek dat Hinloopen in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft uitgevoerd.

Tijdens haar presentatie gaat Hinloopen dieper in op haar bevindingen en wat het onderzoek zou kunnen betekenen voor onderwijsbeleid. Want hoe autonoom zijn vmbo-leerlingen eigenlijk als het gaat om hun onderwijskeuze, en hoe is dit te relateren aan ons gedifferentieerde onderwijsstelsel? Welke huidige initiatieven zoals de Gelijke Kansen Alliantie, het doorstroomrecht vmbo-havo, en het programma Sterk Beroepsonderwijs dragen daadwerkelijk bij aan een betere oplossing voor het probleem? Welke koers zou OCW moeten varen om onderwijsongelijkheid tegen te gaan?

Praktische info

Datum: dinsdag 29 januari

Tijd:      12.30-13.30

Locatie: Prins Willem Alexanderhof 20 in Den Haag (in het gebouw van het Nationaal Archief, naast Den Haag Centraal Station)

Aanmelden

Deelname aan het lunchseminar is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden. Dit kan door een e-mail te sturen naar bijeenkomsten@onderwijsraad.nl. Vermeld in uw mail alstublieft uw naam, functie, organisatie en contactgegevens (De Onderwijsraad zal deze gegevens niet opnemen in het relatiebestand).

Aanmelden kan tot 28 januari 10.00 uur. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.  

‹ VorigeVolgende ›