Interessant lunchseminar over onderwijsinnovaties

Dinsdagmiddag 28 juni organiseerde de Onderwijsraad een lunchseminar in het kader van het Huis van het Onderwijs. Voor deze editie is Remco Coppoolse, onderzoeker en promovendus aan de Hogeschool Utrecht, uitgenodigd om zijn lopende promotieonderzoek naar onderwijsinnovaties te presenteren. De titel van zijn presentatie luidt 'Nee-knikken of meestribbelen'.  

Onderwijsinnovaties leiden vaak wel tot veranderingen in beleid en organisatie, maar zelden tot veranderingen in de onderwijspraktijk. Doel van het onderzoek van Coppoolse is om het verloop van onderwijsinnovaties beter te begrijpen en op basis van die kennis een handelingskader te ontwikkelen om onderwijsinnovaties succesvol te laten verlopen.

Hij richt zich in zijn onderzoek op top-down onderwijsinnovaties en waardoor die een succes worden of juist niet. Hij kijkt daarbij naar de reacties van docenten die worden geconfronteerd met zo’n top-down initiatief. De presentatie heeft de stafmedewerkers van de Onderwijsraad inzicht gegeven in belangrijke aandachtspunten voor top-down onderwijsinnovaties.

Lunchseminars
De Onderwijsraad organiseert in het kader van het Huis van het Onderwijs lunchseminars voor zijn stafmedewerkers, beleidsmedewerkers en genodigden. In elk seminar staat een actueel onderzoek centraal. De onderwerpen zijn gerelateerd aan één van de vijf programmalijnen van de raad.