Joris Groen presenteert zijn proefschrift over academische vrijheid

Dinsdagmiddag 4 oktober organiseerde de Onderwijsraad een lunchseminar in het kader van het Huis van het Onderwijs. Joris Groen, wetgevingsjurist bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, verzorgde een presentatie over zijn proefschrift over academische vrijheid. Joris heeft in 2015 een aantal maanden in het Huis van het Onderwijs aan zijn proefschrift gewerkt.

Het proefschrift gaat over de verhouding tussen academische vrijheid en sturing van wetenschappelijk onderwijs en – onderzoek vanuit de rijksoverheid. Hierbij komen onder andere internationale rechtsnormen die toezien op academische vrijheid aan de orde, maar ook meer institutionele vraagstukken over de organisatie van wetenschappelijk onderwijs.

Academische vrijheid is een complex begrip, dat bestaat uit een waaier van verschillende rechten. De uitdaging van zijn proefschrift is te achterhalen wat de aard en betekenis zijn van academische vrijheid. Vragen die daarbij aan bod komen: Staat academische vrijheid onder druk? En wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen academische vrijheid en professionele autonomie?

Het lunchseminar eindigde met een discussie over de vraag: hoe stuur je vrijheid?

Lunchseminars
De Onderwijsraad organiseert in het kader van het Huis van het Onderwijs lunchseminars voor zijn stafmedewerkers, beleidsmedewerkers en genodigden. In elk seminar staat een actueel onderzoek centraal. De onderwerpen zijn gerelateerd aan één van de vijf programmalijnen van de raad.