Terugblik debat Leraren maken de toekomst

Donderdag 1 december organiseerde de Onderwijsraad in co-productie met de Balie het onderwijsdebat “Leraren maken de toekomst”. Centrale vragen in het debat: “Wat kan je als onderwijsprofessional doen om samenwerking in het team te stimuleren, of op te zetten?”, en “Hoe kan je kwaliteit zichtbaar maken en verantwoorden”? Over die vragen gingen de deelnemers met elkaar in gesprek.

Voorafgaand aan de tafeldiscussies werd de bijeenkomst ingeleid door Henriëtte Maassen van den Brink, voorzitter van de Onderwijsraad. Na een korte introductie over de Onderwijsraad ging zij in gesprek met raadslid René Kneyber over de belangrijkste conclusies uit de volgende drie adviezen van de raad:

Na deze inleiding vertelden Lotte Velthuizen en Hanneke Schreuder (respectievelijk lerares Nederlands en directeur van het O.R.S. Lek en Linge Culemborg) over hun ervaringen met het samenwerken in teams en over de verantwoording van brede onderwijskwaliteit in de praktijk.

De praktijkervaringen werden gevolgd door enkele reacties uit de politiek. Mevrouw Kukenheim, wethouder Onderwijs van Amsterdam vertelde over de situatie in Amsterdam en hoe de gemeente leraren ondersteunt bij het vergroten van hun professionele ruimte. Dhr. Van Meenen, Tweede Kamerlid benadrukte het belang van kansen voor alle kinderen.

 Bekijk op de website van de Balie het hele debat terug.