Feestelijke opening tentoonstelling ‘Wijze raad’

Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van het honderdjarige bestaan van de Onderwijsraad, opende Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad, afgelopen vrijdag de tentoonstelling ‘Wijze raad’ in het Nationaal Onderwijsmuseum. De tentoonstelling toont de betekenis van de raad binnen het onderwijsbestel aan de hand van inhoudelijke thema’s. Ook zijn de genomineerde foto’s van de fotowedstrijd ‘onze school’ te zien.

Met ruim 200 gasten was het Onderwijsmuseum, waaronder veel oud-raadsleden, goed gevuld. De bijeenkomst ging van start met een prachtig muzikaal optreden van leerlingen van de School voor Jong talent van het Koninklijk Conservatorium, die later nog een muzikaal intermezzo verzorgden.

100 jaar Onderwijsraad

Voorzitter Onderwijsraad Edith Hooge vertelde in haar welkomstspeech wat 100 jaar Onderwijsraad voor haar betekent. ‘Honderd jaar Onderwijsraad staat voor mij voor honderd jaar emancipatie. Onderwijs heeft altijd een sleutelrol gespeeld in de emancipatie. Samen met de nieuw samengestelde raad wil ik de komende jaren bekijken welke rol het onderwijs speelt, en kan spelen bij de emancipatie van groepen in de samenleving.’

Hierna gaf dr. Hilda Amsing, universitair hoofddocent onderwijsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, een korte historische voordracht over de Onderwijsraad en onderwijsvernieuwing in de jaren ’70, een tijd waarin de raad opnieuw positie moest kiezen vanwege democratisering en een actievere onderwijspolitiek.

Afscheid Maassen van den Brink

Ook werd tijdens de bijeenkomst afscheid genomen van voormalig voorzitter Henriëtte Maassen van den Brink. In een vraaggesprek met Maarten Huygen, journalist van NRC Handelsblad, blikte zij terug op de afgelopen raadsperiode.

Tot slot keek de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, terug op 100 jaar Onderwijsraad en de voor haar belangrijkste adviezen van de raad onder het voorzitterschap van Henriëtte Maassen van den Brink.

Tentoonstelling Wijze raad

Na afloop van het inhoudelijke programma hadden de gasten de gelegenheid de tentoonstelling te bezichtigen en na te praten. De catering werd verzorg door studenten van het Da Vinci College in Dordrecht.

De tentoonstelling ‘Wijze raad’ is tot 2 juni 2019 te bezoeken in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.