JongerenOnderwijsraad

Goed onderwijs voor iedereen: dat is waar de Onderwijsraad met zijn adviezen aan bijdraagt. Maar hoe ervaren leerlingen en studenten  hun school en studie? Wat vinden zij van de onderwerpen waar de Onderwijsraad over adviseert, zoals vrijheid van onderwijs en het vergroten van het leesplezier? En wat speelt er verder op hun school of bij hun studie waarvan het belangrijk is dat de Onderwijsraad dit weet?

Om goede adviezen te kunnen geven, zijn de ervaringen en meningen van leerlingen cruciaal voor de Onderwijsraad. Wij willen graag weten hoe het ‘echt’ gaat, is en voelt in het onderwijs. Daarom heeft de Onderwijsraad vanaf oktober 2019 een JongerenOnderwijsraad. Deze JongerenOnderwijsraad bestaat uit 18 leerlingen en studenten van diverse leeftijden en schooltypen (basisschool, voortgezet onderwijs, mbo, en hbo/universiteit). Hier delen zij hun ervaringen, meningen en ideeën over het onderwijs in Nederland. Zij nemen voor twee jaar deel aan de JongerenOnderwijsraad. Daarna start een nieuwe periode met andere leerlingen en studenten.

Wat doet de JongerenOnderwijsraad?

  • De JongerenOnderwijsraad komt twee keer per jaar bijeen bij de Onderwijsraad in Den Haag.  
  • Elke bijeenkomst duurt ongeveer vier uur en gaat over een onderwerp, waar de Onderwijsraad mee bezig is. Denk aan de keuze voor een school, verschillen tussen jongens en meisjes in het onderwijs, gelijke kansen of het lerarentekort.
  • Tijdens de bijeenkomst gaan de leden van de JongerenOnderwijsraad met elkaar en met raadsleden in gesprek en delen hun mening en ideeën.

Wie zitten er in de JongerenOnderwijsraad?

Mees Brada

Oentsjerk

basisschool

Pippa den Otter

Amsterdam

basisschool

Tara van Puijvelde

Ede

basisschool

Rosa Meijer

Voorburg

basisschool

Glenn van Haaften

IJmuiden

basisschool

Aram van den Vlekkert

Leiden

basisschool

Ruqaiya Otten

Helmond

mavo

Eleonore Visser

Gouda

mavo

Marouane Loukili

Moordrecht

havo

Sascha Mante

Amstelveen

havo/vwo

Han Croon

Utrecht

vwo

Jishai Markus

Amsterdam

vwo

Hanna Bertram

Oegstgeest

mbo

Julian Reijnders

Wateringen mbo

Lieke Buiter

Enschede

hbo

Nitai Doelam

Capelle aan den IJssel

hbo

Erik Sjoers

Dronten

wo

Lune de Rijck

Utrecht

wo