JongerenOnderwijsraad

Goed onderwijs voor iedereen: dat is waar de Onderwijsraad met zijn adviezen aan bijdraagt. Maar hoe ervaren leerlingen en studenten  hun school en studie? Wat vinden zij van de onderwerpen waar de Onderwijsraad over adviseert, zoals vrijheid van onderwijs en het vergroten van het leesplezier? En wat speelt er verder op hun school of bij hun studie waarvan het belangrijk is dat de Onderwijsraad dit weet?

Groepsfoto leden van de JongerenOnderwijsraad
©Onderwijsraad

Om goede adviezen te kunnen geven, zijn de ervaringen en meningen van leerlingen cruciaal voor de Onderwijsraad. Wij willen graag weten hoe het ‘echt’ gaat, is en voelt in het onderwijs. Daarom heeft de Onderwijsraad vanaf oktober 2019 een Jongerenonderwijsraad. Deze Jongerenonderwijsraad bestaat uit 18 leerlingen en studenten van diverse leeftijden en schooltypen (basisschool, voortgezet onderwijs, MBO, en HBO/Universiteit). Hier delen zij hun ervaringen, meningen en ideeën over het onderwijs in Nederland. Zij nemen voor twee jaar deel aan de JongerenOnderwijsraad. Daarna start een nieuwe periode met andere leerlingen en studenten.

Wat doet de JongerenOnderwijsraad?

  • De JongerenOnderwijsraad komt twee keer per jaar bijeen bij de Onderwijsraad in Den Haag. De eerste bijeenkomst vond plaats op 30 oktober in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst spraken de jongeren met elkaar over de vrijheid van onderwijs en over verschillen tussen jongens en meiden in het onderwijs.
  • Elke bijeenkomst duurt ongeveer vier uur en gaat over een interessant onderwerp, waar de Onderwijsraad mee bezig is. Denk aan de keuze voor een school, verschillen tussen jongens en meisjes in het onderwijs en aan gelijke kansen.
  • Tijdens de bijeenkomst gaan de leden van de JongerenOnderwijsraad met elkaar discussiëren en hun mening en ideeën geven.
  • De voorzitter en een aantal raadsleden zijn aanwezig om te luisteren en in gesprek te gaan met de JongerenOnderwijsraad.

Wie zitten er in de JongerenOnderwijsraad?

Leden JongerenOnderwijsraad

Leden JongerenOnderwijsraad Gegevens van de leden bij de start van JongerenOnderwijsraad in oktober 2019.  
NaamLeeftijdSchooltypeWoonplaats
Philip Assink10BasisschoolWarmond
Robin Holthuis10BasisschoolHasselt (OV)
Yannick Monfils11BasisschoolVleuten
Victoria Bruggeman11BasisschoolHeerlen
Fynn Woerlee10BasisschoolLisse
Sascha Mante10BasisschoolAmstelveen
Rients Bakker12VMBOBolsward
Fleur Lauscher16VMBOHooglanderveen
Romaissae Chettou13HAVORotterdam
Martin Pomper16HAVOMarum
Jens Bastiaansen13VWOOosterhout
Lina Boukhoubza14VWOAmsterdam
Max Imandt17MBOMaastricht
Huib van Leijenhorst16MBOGarderen
Melanie Bonsel22HBOZeewolde
Youssra Hassouna20HBOAmsterdam
Tijs Boom18WOWoudenberg
Acelya Ulusan22WOTilburg
Brontabel als csv (691 bytes)