Talige diversiteit

Taal staat volop in de belangstelling. En terecht; een goede taalbeheersing is van cruciaal belang om mee te kunnen doen aan het onderwijs en de maatschappij. Naast het Nederlands worden in Nederland nog vele andere (streek)talen gebruikt. Zowel thuis als op het werk, in het openbare leven, met buren of vrienden en op sociale media. Steeds meer onderwijsvoorzieningen bieden naast het Nederlands ook instructie in andere talen, vooral in het Engels.

Jongens op het schoolplein
Beeld: ©Onderwijsraad

Talige diversiteit kent voordelen voor individuen en voor de samenleving, maar vormt ook een uitdaging voor het onderwijs. Zo zitten op bijna alle scholen leerlingen die thuis andere talen spreken dan het Nederlands, maar veel leraren voelen zich niet bekwaam om met deze talige diversiteit om te gaan. 

Er zijn ook delen van het onderwijs waar veel ervaring is met talige diversiteit,  zoals binnen het nieuwkomersonderwijs en binnen tweetalig onderwijs. Welke lessen zijn hieruit te trekken?

Advies in voorbereiding

Op verzoek van de minister van Onderwijs gaat de raad in dit advies in op de vraag: Wat is er nodig om in het onderwijs goed om te gaan met talige diversiteit?

Het advies verschijnt naar verwachting begin september 2025.